Schouderklachten door triggerpoints

  • Posted on: 17 September 2021
  • By: paulinemontizaa...

De vakantie is weer voorbij en we zijn weer volop aan het werk. Er lag wellicht wat achterstallig werk op je te wachten, waardoor je nu mogelijk langere tijd achter de computer zit te werken en minder pauzes neemt, dan je eigenlijk zou moeten doen. Het ontstaan van schouder- en nekklachten ligt op de loer!

Tijdens de lockdown sprak mijn man over een zeurende pijn in zijn schouder, wat niet vreemd was. Hij zat hele dagen achter zijn computer en omdat we toen nog dachten, dat het tijdelijk zou zijn, werkte hij op een geïmproviseerde werkplek.
Waardoor ontstaat dan die pijn? Steeds dezelfde houding en dezelfde bewegingen met de muis en op het toetsenbord zorgen ervoor dat spieren overbelast raken. Ter beveiliging blijven bepaalde spiervezels in contractiestand staan en voelen aan als verhardingen in de spier. Deze zogenaamde triggerpoints blijven vaak lang bestaan en zorgen ervoor, doordat ze pijnlijk zijn, dat je bepaalde bewegingen en houdingen gaat vermijden. Het nadeel is, dat je daardoor juist andere spieren gaat overbelasten.

Iedere keer weer die pijn waardoor je niet meer ontspannen kunt bewegen, vreet energie en maakt je moe en prikkelbaar. Alhoewel rust en een warm bad soms kunnen helpen, blijkt dat deze pijnverlichting vaak van korte duur is, doordat de werksituatie niet verandert.

WAT KUN JE ZELF DOEN OM HET ONTSTAAN VAN TRIGGERPOINTS TE VOORKOMEN?
Allereerst kun je je werkplek optimaliseren. Op de site van Arbocatalogus Contactcenters vind je de handleiding werkplekinstelling, waar in een stappenplan met duidelijke illustraties beschreven staat hoe je een werkplek kunt creëren, die gezondheidsklachten zo veel mogelijk voorkomt.
Daarnaast is het belangrijk om zelf ieder half uur even op te staan, je uit te rekken en regelmatig even een korte pauze te nemen om te lopen of oefeningen te doen. Door ook nog voldoende te drinken zorg je voor het soepel houden van je bindweefsel en het afvoeren van je afvalstoffen.
Neem een lunchpauze, waarbij je even weg bent bij je computer en ga dan even buiten een frisse neus halen. Met afwisseling in je beweging zorg je voor een betere doorbloeding en gebruik je je spieren op een andere manier. Met een fijne wandeling buiten maak je ook nog je hoofd leeg, zodat je later weer met een frisse blik op de zaak verder kan. Vaak lijkt dit zonde van je werktijd is, maar het zorgt ervoor, dat je effectiever kan werken.

 KUN JE MET PIJN DOOR TRIGGERPOINTS OOK BIJ EEN BOWENTHERAPEUT TERECHT?
Ook in mijn praktijk krijg ik klanten met pijn door triggerpoints. Omdat dit regelmatig voorkomt, heb ik een aantal aanvullende bijscholingen gevolgd van SMART BOWEN. Deze vorm van Bowentherapie legt het accent van de behandeling op de triggerpoints. Smart Bowen integreer ik in de Bowenbehandeling waardoor ik de effectiviteit van de behandeling optimaliseer. Een disbalans op één punt heeft namelijk effect op andere delen van het lichaam en door behandeling van het gehele lichaam wordt het gestimuleerd om zijn balans terug te vinden.

 Mijn man heb ik gelijk behandeld met Bowentherapie en de zeurende pijn is verdwenen. Om herhaling te voorkomen hebben we ook preventief wat gedaan, want zijn geïmproviseerde werkplek was verre van ideaal. Als hij nu thuis werkt is dat aan een zit-sta bureau. Zo kan hij zittend werken afwisselen met staand werken en kan hij steeds de juiste werkhoogte instellen.

 Heb je schouder- of nekklachten en wil je kijken of Bowentechniek iets voor je kan betekenen? Neem gerust contact met me op voor informatie of maak een afspraak voor een behandeling.

Add new comment

Filtered HTML

  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.