Slaapproblemen?

  • Posted on: 12 April 2022
  • By: paulinemontizaa...

Mensen hebben gemiddeld 7 uur slaap per dag nodig, terwijl bijvoorbeeld honden wel 18 uur slaap per dag nodig hebben. Waardoor komt dit verschil? Het blijkt dat mensen efficiënter slapen door dat ze een groter deel van hun slaaptijd in diepe slaap verkeren, terwijl honden minder diep slapen.
Onze slaaptijd bestaat uit slaapcycli, die gemiddeld anderhalf uur lang duren. Een slaapcyclus bestaat uit 3 delen, waarvan de eerste deel een lichte slaap is, het tweede deel een diepe slaap, waarin het fysieke herstel plaatsvindt en het derde deel is de REM slaap, waarin we dromen en de mentale verwerking van informatie plaatsvindt. In de loop van de nacht is er verschil in de lengte van die onderdelen. De REM slaap wordt steeds langer naarmate de nacht vordert. Hoe vaak word je niet plotseling wakker midden in een droom? Dat is dus aan het einde van een slaapcyclus.

Waarom is slapen zo belangrijk?
Slapen is een belangrijk voor een goede gezondheid. Wanneer je goed slaapt verkeert je lichaam in een parasympaticus toestand. Je lichaam is dan bezig met fysieke herstelprocessen en mentale verwerkingsprocessen.
Vaak is het duidelijk, dat je niet zo goed slaapt, omdat je moeilijk inslaapt of erg gebroken nachten hebt. Maar in sommige gevallen heb je toch echt voldoende lang geslapen, maar lukt het toch niet om ’s morgens op te staan en begin je al moe aan je dag. In dat geval is de slaap dan niet efficiënt geweest. Het lichaam verkeerde nog in een sympathicus toestand, waarbij er een verhoogde activiteit was en het lichaam niet kon beginnen aan de herstelprocessen en informatieverwerking. Het gevolg is, dat je het liefst nog langer zou willen slapen.

Ons lichaam is van nature ingesteld om te slapen als het donker is. Vroeger ging men naar bed als het donker werd en kwam men weer uit de veren als het licht was. In de huidige tijd met kunstlicht, beeldschermen en ons drukke bestaan gaan we vaak langer door met activiteiten achter beeldschermen. Dit heeft tot gevolg, dat ons lichaam nog in de actieve stand staat als we ons bed in stappen en dus niet in de parasympaticus stand, die nodig is voor herstel en informatieverwerking.

Een vicieuze cirkel.
Als je onvoldoende kunt herstellen in de nacht zul je moe zijn overdag. Je hebt problemen met concentreren, werkt minder efficiënt, raakt achter met je werk, werkt daardoor langer door, gaat later naar bed, piekert meer en slaapt daardoor minder en slechter. Je zit in een vicieuze cirkel. Ook je omgeving merkt dat je moe bent, minder je aandacht erbij kunt houden en sneller geïrriteerd bent.

Waar kun je rekening mee houden om goed te slapen en fit wakker te worden?
Het blijkt, dat het moment van wakker worden tijdens de slaapcyclus effect heeft op of je uitgerust wakker wordt of niet. Wanneer je tijdens een diepe slaap gewekt wordt kost het meer moeite om wakker te worden. Het is beter om je wekker te zetten bij een overgang van de ene naar de andere slaapcyclus.
Ben je een keer moe en wil je een middagdutje doen kun je ook rekening met de slaapcyclus houden. Neem een nap van maximaal 20 minuten, want dan ben je nog in de lichte slaap. Stel je je wekker op een uur, dan ben je in diepe slaap en word je moe wakker.

Probeer niet te veel te variëren in de tijd dat je naar bed gaat en dat je weer opstaat. Het is verleidelijk om in het weekend veel later naar bed te gaan en een keer lekker uit te slapen, maar je lichaam heeft een ritme en raakt hierdoor van slag.

Een avondritueel is een goed idee om je voor te bereiden op het slapen gaan. Hiermee zorg je ervoor, dat je lichaam van de sympathicus naar de parasympathicus toestand gaat. Verminder je fysieke activiteiten en je denkwerk en laat je ogen wennen aan steeds minder licht, net zoals de dag overgaat in de nacht. Je lichaam zal dan meer melatonine (het slaaphormoon) aanmaken. Een duistere kamer met frisse lucht is een goede voorbereiding op een goede nachtrust. Het kan helpen om liggend in bed bewust je eigen lichaam langs te gaan van je tenen tot je hoofd en alles even aan te spannen en weer te ontspannen.

Je gordijn op een klein kiertje zorgt ervoor, dat je op een natuurlijke manier weer wakker wordt door het daglicht. Een andere optie is een ontwaaklamp, die het opkomen van de zon nabootst. Ook al heb je je ogen dicht, het steeds lichter worden zorgt ervoor, dat je op een natuurlijke manier wakker wordt.
Plan in de ochtend voldoende tijd in om je klaar te maken voor de dag. Zo laat mogelijk opstaan, waardoor je je moet haasten om op tijd op je werk te komen is niet erg bevorderlijk om je fit te voelen. De tijd nemen voor een vast patroon in de ochtend zorgt ervoor, dat je lichaam de tijd krijgt goed wakker te worden en jij weer in optimale vorm bent om aan de nieuwe dag te beginnen.

Hoe kan Bowentherapie een goede nachtrust ondersteunen?
Soms heb je er al van alles aangedaan, maar lukt het gewoon niet om goed te slapen. Je piekert veel, ligt uren wakker en je staat moe op. Een Bowentherapie behandeling kan dan uitkomst bieden om die vicieuze cirkel te doorbreken. Er is namelijk vaak sprake van een disbalans tussen het sympathisch en parasympatische zenuwstelsel. De Bowentechniek werkt via herstelmechanismen van het lichaam, waarbij het parasympatische zenuwstelsel geactiveerd wordt en de balans tussen beiden hersteld wordt. Men ervaart ontspanning, de nachtrust verbetert met als gevolg dat men weer met meer energie aan de dag kan beginnen.

Heb je vragen of wil je een afspraak maken om te zien of Bowentherapie wat voor jou is? Neem dan gerust contact met me op.

Add new comment

Filtered HTML

  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.