Last van Pollenallergie?

  • Posted on: 17 May 2021
  • By: paulinemontizaa...

BEN JE ALLERGISCH VOOR POLLEN (HOOIKOORTS)?
Een heerlijk voorjaarszonnetje, de voorjaarsbloemen  en het frisse voorjaarsgroen. Ik word daar zo blij van. Dit is toch echt voor mij het mooiste seizoen!

Helaas is dat niet voor iedereen zo. Vanaf het vroege voorjaar tot in de herfst bloeien verschillende bomen, grassen en (on)kruiden, waardoor er stuifmeel (pollen) in de lucht komt.

De els en hazelaar bloeien al in februari, de berk in maart en vanaf mei verschillende grassoorten en onkruiden. Sommige mensen zijn gevoelig voor bepaalde pollen en hebben een pollenallergie, ook wel hooikoorts genoemd. Dit is zo veel voorkomend, dat er verschillende waarschuwingssystemen voor zijn ontwikkeld, zoals de pollenkalender, pollenverwachting, pollenradar app, hooikoortskalender, etc. Vooral op warme dagen met matige wind zijn er in het pollenseizoen veel pollen in de lucht.

WELKE KLACHTEN GEVEN POLLENALLERGIE?
De klachten, die je kan hebben, lijken wat op een verkoudheid: een loopneus, een verstopte neus, tranende en jeukende ogen, niezen, benauwdheid, hoofdpijn en een koortsig moe gevoel. Verkoudheidsklachten verdwijnen na een paar dagen, maar deze klachten blijven, zolang als de pollen in de lucht zijn. Vaak ben je voor meerdere pollen allergisch en kun je dus een paar maanden last hebben. Dit werkt belemmerend om naar buiten te gaan en kan zoveel van je vergen, dat je niet meer optimaal kan functioneren.

WAARDOOR ONTSTAAN DIE KLACHTEN?
Bij een allergie is het afweersysteem overgevoelig geworden en het maakt geen onderscheid meer tussen wat schadelijk en onschadelijk is voor ons lichaam. Een onschuldig zaadje of stofje, in dit geval stuifmeel in de ingeademde lucht, veroorzaakt een afweerreactie. Hierbij komt veel histamine uit mestcellen vrij, dat ervoor zorgt dat je bloedvaten gaan verwijden en er vocht uittreedt, wat zich vertaalt in snot en gezwollen neusslijmvlies. Je hebt een loopneus en gelijktijdig een verstopte neus.

WAT KUN JE ERAAN DOEN?
Er zijn verschillende manieren om er wat aan te doen. Een paar voorbeelden:  Je kunt de pollen vermijden, door binnen te blijven als er veel in de lucht zijn. Daarnaast kun je je afweerreactie onderdrukken, met symptomatische medicatie, zoals anti-histaminica. Deze kun je gebruiken op momenten, dat je er erg veel last van hebt om je allergieklachten onder controle te houden.

Ook met Bowentherapie worden mooie resultaten behaald bij pollenallergie. Bowentherapie stimuleert het zelfherstellend vermogen van het lichaam om weer in balans te komen en dus niet meer overgevoelig te reageren als er feitelijk niets aan de hand is. Via de fascie (bindweefsel) worden verschillende lichaamsprocessen in gang gezet, die ook hun effect hebben op het lymfesysteem en het immuunsysteem. Beide systemen spelen een rol bij een allergie.

Zo gauw de eerste klachten zich aandienen in het voorjaar is de beste tijd om met de Bowenbehandeling te starten, alhoewel het ook nog effect heeft als je al langer last hebt. Vaak zie je dat met bij inzetten van de Bowentherapie in de loop van de jaren de allergieklachten afnemen, waardoor er minder behandelingen nodig zijn. Heerlijk toch als het gesnotter, de jeuk, het branderige gevoel in je ogen en de bijbehorende vermoeidheid afnemen en verdwijnen? En ook jij voortaan heerlijk naar buiten kunt om te genieten van het voorjaar en de zomer?

P.S. Ken je iemand met een pollenallergie? Maak hem of haar dan attent op Bowentherapie, misschien is dit wel de therapie, die een oplossing kan bieden.

Add new comment

Filtered HTML

  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.