Osteoporose: hoe verklein ik de kans om het te krijgen?

  • Posted on: 8 November 2020
  • By: paulinemontizaa...

De Coronamaatregelen zijn weer aangescherpt. Hierdoor en door het slechte weer zijn we meer geneigd om de hele dag binnen en vooral zittend door te brengen. Helaas, want dat is minder goed voor onze gezondheid. Eén van de gevaren, die het met zich meebrengt is het vergroten van het risico op het ontstaan van OSTEOPOROSE. Een probleem dat vooral geassocieerd is met oudere leeftijd, maar wat we tegenwoordig ook meer bij jongeren zien ontstaan. Een belangrijk onderwerp dus om even bij stil te staan. Wat is het, hoe ontstaat het en kan je osteoporose, in de volksmond botontkalking genoemd, voorkomen?

OSTEOPOROSE IS EEN CHRONISCH PROCES, waarbij de sterkte van het skelet steeds verder afneemt doordat de botten poreuzer worden en de botstructuur verandert, met andere woorden: de botdichtheid neemt af. Dit wordt meestal pas opgemerkt bij een botbreuk door bijvoorbeeld een val of wanneer bij ernstige rugklachten blijkt dat er een wervel ingezakt (gebroken) is. Vooral breuken van pols, arm, heup en ingezakte wervels komen voor bij osteoporose. Er zijn momenteel meer dan 900.000 mensen met osteoporose in Nederland met een verwachte stijging tot 1.300.000 in 10 jaar volgens de osteoporosevereniging.

VOORKOMEN IS BETER…
Tot een leeftijd van 30 jaar is het bot nog in de opbouwfase. In deze tijd kun je met de juiste voeding en beweging ervoor zorgen, dat je botdichtheid zo groot mogelijk wordt. Helaas zien we tegenwoordig, dat steeds meer jongeren een inactieve leefstijl hebben en veel binnen zitten te gamen. Ze gaan steeds minder naar buiten om te spelen of te sporten. Dat is jammer, want:
EEN ACTIEVE LEVENSTIJL IN JE JEUGD GEEFT JE EEN VOORSPRONG, doordat je daarmee je botdichtheid vergroot.
Bij een leeftijd tussen 30 en 50 jaar zal de botdichtheid redelijk stabiel blijven en vanaf een leeftijd van ca. 50 jaar zal de botdichtheid steeds verder afnemen. Met een actieve leefstijl en goede voeding in deze levensfases kun je ervoor zorgen, dat je botten zo sterk mogelijk blijven.
Dus voor alle leeftijden geldt: EET GEVARIEERD EN BLIJF ACTIEF, het liefst buiten!

HOE ONTSTAAT OSTEOPOROSE?
Meerdere factoren bepalen het risico dat je loopt op het krijgen van osteoporose. Sommige factoren heb je niet zelf in de hand, zoals bijvoorbeeld je erfelijke aanleg, een tengere bouw en het vroeg in de overgang komen. We zien namelijk meer osteoporose bij vrouwen na de menopauze. Daarnaast zijn er ook bepaalde ziekten of bepaalde medicatie, die osteoporose kunnen bevorderen. Een voorbeeld van zo een medicijn is prednison, dat bijvoorbeeld gebruikt wordt bij gewrichtsreuma of astma. Het is belangrijk voor de behandeling van de ziekte, maar het kan bij langdurig gebruik als bijwerking osteoporose geven.
Andere factoren kun je wel beïnvloeden: Een te laag BMI (Body Mass Index) door te sterk afvallen, te weinig opname van calcium met een te laag gehalte van vitamine D en een minder sterke botstructuur, zijn allemaal risicofactoren, die osteoporose bevorderen.

CALCIUM IS VOOR VEEL PROCESSEN IN HET LICHAAM BELANGRIJK, zoals bijvoorbeeld voor de werking van je spieren, je zenuwen, je hart en voor een goed werkende bloedstolling. Calcium is ook een belangrijke bouwsteen van je botten. In het bloed is een bepaalde hoeveelheid calcium aanwezig om hierin te kunnen voorzien. Deze calciumbloedspiegel wordt door hormonen binnen bepaalde grenzen gehouden. Bij een te lage calciumbloedspiegel zal de opname van calcium uit de voeding worden bevorderd of wordt calcium uit het bot of de tanden gehaald. Bij een te hoge calciumbloedspiegel zal juist calcium in bot worden opgeslagen of via de nier worden uitgescheiden. Botweefsel is dus een weefsel waar constant afbraak en weer opbouw plaatsvindt, deels afhankelijk van de calciumbloedspiegel, maar ook deels afhankelijk van de krachten, die op het bot werken.

EEN GOEDE VOEDING is dus belangrijk om voldoende calcium binnen te krijgen. Goed opneembare calcium zit o.a. in zuivelproducten en verschillende groenten, met name donkergroene bladgroenten zoals paksoi en boerenkool, maar ook broccoli, raapstelen, rucola en veldsla.
Voor de opname van calcium uit de voeding is vitamine D nodig. Vitamine D kan in de huid gevormd worden uit een andere stof onder invloed van zonlicht. Helaas is de zonkracht in Nederland, zeker in de donkere maanden, niet zo sterk en dragen we tegen de kou ook meer kleding, zodat niet veel huid het zonlicht ziet. De uitspraak: ’NEEM VITAMINE D ALS DE R IN DE MAAND ZIT,’ is hierop gebaseerd. Je kan vitamine D nemen als voedingssupplement, maar ook het aloude levertraan is een optie. Of eet wat vaker vette vis zoals haring, zalm en makreel.
Wat echter niet vergeten mag worden is dat ook eiwitten bouwstenen zijn voor de botten.
Een gevarieerde voeding is dus één van de factoren, die je kunnen helpen om sterke botten te houden.

DE JUISTE BEWEGING IS VAN BELANG.
Zoals ik al eerder noemde is beweging, waarbij er kracht op de botten wordt uitgeoefend van belang. Het bot zal zich namelijk aanpassen aan de krachten, die erop werken, om stevig te blijven. Activiteiten als wandelen, hardlopen, springen zijn hiervoor zeer geschikt. Zwemmen, waarbij de zwaartekracht minder een rol speelt is wel goed voor je spierontwikkeling, maar is minder geschikt voor je botontwikkeling.

KUN JE OSTEOPOROSE TERUGDRAAIEN?
Helaas, dat is niet mogelijk. Wel kun je met de juiste voeding en voldoende beweging ervoor zorgen, dat de verergering van osteoporose wordt vertraagd. Daarnaast zal de huisarts bij ernstige osteoporose ook bepaalde medicijnen voorschrijven.

BOWENTHERAPIE
Mensen met osteoporose kunnen veel pijnklachten hebben. Vaak passen ze hierdoor hun houding aan en belasten daarmee weer andere delen van het lichaam. In mijn praktijk komen regelmatig cliënten met verkrampingen in spieren en bindweefsel en soms zijn dit mensen, waarbij osteoporose gediagnosticeerd is. Met Bowentherapie kan ik het lichaam ondersteunen om deze verkrampingen te ontspannen, wat zorgt voor een betere doorstroming van het bindweefsel, bloed en lymfevaten, waardoor de pijn vermindert en het lichaam niet meer (onbewust de houding hoeft aan te passen. Bowentherapie is een zachte therapie en daardoor geschikt ter ondersteuning van de reguliere zorg bij osteoporose naast een goede leefstijl.

Je bent van harte welkom om hieronder te reageren. Heb je ook nog vragen of andere tips, deel ze dan gerust.

Add new comment

Filtered HTML

  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.