Ik ben de laatste tijd zo moe...

In mijn praktijk hoor ik dit regelmatig. Volgens een onderzoek aan de Universiteit Utrecht heeft 40% van alle Nederlanders slaapklachten. Slaapgebrek kan leiden tot een verhoogd risico op onder andere ontstekingen, obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten. Daarnaast kan het je leervermogen verminderen en heeft het een negatieve invloed op je geheugen. Heb je slecht geslapen, dan kun je ook minder hebben van je omgeving en ben je sneller geïrriteerd.
SLAPEN IS DUS BELANGRIJK. Tijdens de nacht doorloop je 3 tot 5 slaapcycli waarin er 4 verschillende slaapstadia zijn. In deze stadia werkt je lichaam aan zijn herstel en wordt je immuunsysteem gestimuleerd. Het laatste slaapstadium, de REM-slaap, is van belang voor emotioneel herstel en het bevorderen van je langetermijngeheugen. In deze fase droom je. Voor een goede nachtrust is het belangrijk om alle slaapstadia te doorlopen, dus neem de tijd. De hoeveelheid slaap die je nodig hebt, is verschillend per individu en hangt ook nog samen met je leeftijd. Voor de meeste mensen ligt het tussen de 6 en 9 uur. Wanneer je door omstandigheden maar een korte nacht hebt gehad, kan het zijn, dat je in de middag een energiedip krijgt. Een middagdutje of powernap is dan een goed idee om weer wat fitter te worden. Na de lunch even een half uurtje liggen kan dan wonderen doen. Zorg ervoor, dat je niet meer dan een half uur gaat liggen, want daarna kom je weer in een dieper slaapstadium en als je dan door de wekker gewekt wordt, ben je niet uitgerust.
SPEELT KUNSTLICHT EEN ROL? Licht speelt een cruciale rol in ons dag- en nachtritme, het beïnvloedt de afgifte van een aantal hormonen. Eén hormoon, melatonine, is een bekende. Dit wordt ook wel het slaaphormoon genoemd en de afgifte daarvan wordt verhoogd als het donker wordt. De afgifte van het stresshormoon cortisol wordt verhoogd als het weer licht wordt. Dit hormoon zorgt voor een verhoging van je bloedsuikerspiegel, waardoor je meer kunt presteren. Dat kan handig zijn op momenten dat dit nodig is, maar in de avond kan je kunstlicht en met name het blauwe licht van computers, tablets en mobieltjes beter vermijden. Doe je dat niet, dan blijft het cortisolgehalte te lang hoog en het melatonine-gehalte te lang laag. Dit kan leiden tot slaapproblemen.
WAT ALS SLAPEN NIET GAAT? Ontspannen de nacht in gaan, door bijvoorbeeld iets warms te drinken, een warme douche te nemen – of met warm weer juist een lauwe douche – helpt soms al afdoende. Alcohol wordt afgeraden: je slaapt misschien makkelijker in, maar je slaap wordt versnipperd, doordat je in de nacht steeds wakker wordt. Een andere methode om tot rust te komen is een dagboek bijhouden, waarbij je de dag ‘van je af schrijft’ of drie mooie dingen van de dag opschrijven om de dag positief af te sluiten. Ontspanningsoefeningen zoals yoga kunnen ook effectief zijn. Wat voor mij goed werkt om te ontspannen en snel in te slapen is een ontspanningsoefening in bed. Ik ga eerst op mijn rug liggen, let op mijn in- en uitademing en probeer in stapjes vanaf mijn voeten tot aan mijn kruin bewust mijn spieren te ontspannen. Binnen de kortste keren val ik in slaap.
EN SLAAPMEDICATIE DAN? In sommige gevallen kan het noodzakelijk zijn slaapmedicatie te gebruiken. Als een arts dit voorschrijft zal het altijd voor een kortere periode zijn. Het blijkt namelijk, dat je lichaam gewend raakt aan de medicatie, waardoor je – als je het blijft gebruiken - een steeds hogere dosering nodig hebt. Je raakt ervan afhankelijk. Dus rekening houden met je bioritme, erachter komen, wat de reden is, dat je slecht slaapt en hier verandering in brengen is veiliger en prettiger.
Voel je dat er meer nodig is om je lichaam terug in balans te brengen? Denk dan aan Bowentherapie.
KAN BOWENTHERAPIE INGEZET WORDEN BIJ SLAAPPROBLEMEN? Deze techniek heeft onder andere een positief effect op je autonome zenuwstelsel. Het autonome zenuwstelsel bestaat uit 2 systemen: Het Sympathisch Zenuwstelsel, dat ervoor zorgt dat je actief bent en kan presteren en het Parasympathisch Zenuwstelsel: dat zorgt ervoor dat je lichaam rust en kan herstellen. In de huidige tijd, waarin er veel van ons gevraagd wordt, is het Sympathisch Zenuwstelsel vaak overactief, er is een disbalans. De Bowentherapie herstelt de balans. Het Sympathisch Zenuwstelsel komt tot rust, zodat het Parasympathisch Zenuwstelsel voor herstel kan zorgen. Mensen geven al na 1 à 2 behandelingen aan, dat hun slaappatroon verbeterd is en dat ze meer uitgerust wakker worden.
Wanneer ervaar jij slaapproblemen? Slaap je makkelijker op vakantie, omdat je dan overdag meer kunt ontspannen? Of is het vaste ritme van werk en schoolgaande kinderen juist beter voor jouw slaapritme? Wil je weten of Bowentherapie voor jou geschikt is, kijk dan op mijn website: www.mondier.nl of stuur me een pb.
Add new comment